Monday, March 29, 2010

Dessert: Pengat Pisang Cik Mah

Bahan-bahan:

  1. seikat pisang
  2. santan pekat
  3. gula melaka
  4. gula pasir
  5. daun Pandan
  6. 3 cawan susu cair
  7. 2-3 sudu biji sagu

Cara-caranya:

  1. Hiriskan pisang mengikut size & bentuk yang anda suka. bentuk bunga & hati pun boleh kalau anda rajin.
  2. Panaskan santan pekat, susu cair, kemudian 2- 3 sudu gula melaka yang menjadi pewarna.
  3. Masukkan gula pasir, daun pandan & biji sagu
  4. Gaul hingga gelegak kemudian masukkan pisang.

Boleh dimakan bersama teh o kurang manis pada waktu petang sambil menonton drama jam 6.30pm kat tv3 tu.

Penghargaan pada Arwah ibu, Allahyarmah Cik Mah untuk resepi ini. ;) 24/08/1998

No comments:

Post a Comment