
BAHAGIAN I : KUAH LAKSA
Bahan-Bahan A (di-blend)
1 kilo ikan kembung (direbus terlebih dahulu kemudian asingkan tulang & isi.pastikan tulang di-blend asing kemudian tapis)
3 biji bawang besar
belacan mengikut citarasa
Bahan-Bahan B
1 tangkai bunga kantan
3 keping asam keping
segenggam daun kesom
garam secukup rasa
BAHAGIAN II : BAHAN HIASAN
timun
cili merah
bawang
daun salad
BAHAGIAN III : LAKSA
boleh gunakan laksa kering atau basah.
laksa direbus terlebih dahulu.
CARA-CARA :
masukkan bahan-bahan A dan bahan-bahan B bersama.masak di-atas api sederhana besar.
masak sehingga mendidih,kemudian angkat.
masukkan garam secukup rasa.
sediakan bersama bahagian II dan bahagian III
*SAMBAL SOTONG*
Bahan-bahan A - (di-blend)
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
belacan mengikut citarasa
Bahan B
7 ekor sotong kering (direbus)
CARA-CARA:
Bahan-bahan A diblend kemudian dimasak di-atas api sederhana.
masukkan sotong kering yg telah direbus.
masukkan garam secukup rasa.begitu juga dgn air asam jawa mengikut citarasa.
Credits to Fiza Hamad for this recipe. ;)
p/s= ni resepi lu ke siapa ni fiza? lu dah try blum?
as usual resipi mama :-) mmg dah slalu buat~hehehe.last saturday our minum petang menu!
ReplyDelete